top of page

7 EFFECTEN VAN HET NIET DRAGEN VAN ZONBESCHERMING


We hebben het allemaal keer op keer gehoord dat je zonnebrandcrème moet dragen om jezelf te beschermen. Maar is het echt zo cruciaal? Wat gebeurt er als je uit de gewoonte raakt of er nooit mee bent begonnen? Het blijkt dat er veel kan gebeuren.


Het is niet alleen zorgen maken over het ongemak op korte termijn van zonnebrand. De gevolgen van het niet dragen van zonnebrandcrème kunnen behoorlijk ernstig zijn. Onbeschermde blootstelling aan de zon kan een blijvende invloed hebben op zowel je huid als uw algehele gezondheid.


Lees meer over de mogelijke gevolgen van het niet dragen van zonnebrandcrème en hoe je jezelf het beste kunt beschermen. Gebruik de onderstaande links of blijf lezen voor alles wat u moet weten.


ZIJN ER NEGATIEVE EFFECTEN VAN HET NIET GEBRUIKEN VAN ZONNEBESCHERMING?


Ja. Op korte termijn kun je ernstige zonnebrand krijgen. Als de brandwond erg genoeg is, kun je er zelfs blaren van krijgen die littekens kunnen veroorzaken.


De risico's van het niet dragen van zonnebrandcrème houden daar niet op; het kan tot gevolgen op de lange termijn leiden. Langdurige blootstelling aan de zon zonder zonnebrandcrème kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je voortijdig veroudert, wat leidt tot rimpels, fijne lijntjes en zelfs huidverkleuring. Als je gedurende een aantal jaren herhaaldelijk verbrandt door de zon, kun je ook het risico op het ontwikkelen van huidkanker verhogen.


EFFECTEN VAN HET NIET DRAGEN VAN ZONNEBESCHERMING


Enkele van de grootste gevolgen van het niet dragen van zonnebrandcrème zijn:


1. Huidkanker


Als je zonder bescherming naar buiten gaat, vergroot je de kans op huidkanker. Dit is een van de ernstigste problemen bij blootstelling aan de zon. Er zijn versch


illende huidkankers die je kunt ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld een basaalcelcarcinoom ontwikkelen of je kunt een melanoom krijgen.


Bovendien kan huidkanker zich door de rest van je lichaam verspreiden en uitzaaien naar uw botten, lever en nieren. Als je de kansen op het ontwikkelen van huidkanker wilt verkleinen, moet je sterke zonnebrandcrème dragen, zoals minerale zonnebrandcrème.


2. Voortijdige veroudering


Herhaalde blootstelling aan de zon kan ook leiden tot vroegtijdige veroudering. Vooral als je jezelf niet beschermt als je buiten bent, kun je lijntjes, rimpels, vlekken en vlekken krijgen waardoor je er ouder uitziet dan je in werkelijkheid bent. Dit geldt met name voor gebieden zoals je gezicht en decolleté die het meest worden blootgesteld aan de schadelijke stralen van de zon.


Als je vroegtijdige veroudering wilt voorkomen, is het dragen van zonnebrandcrème belangrijk. Breedspectrum zonnebrandcrème kan je beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen, waardoor rimpels, ouderdomsvlekken en meer worden voorkomen.


3. Zonnebrand


Een van de meest voorkomende gevolgen van het niet dragen van zonnebrandcrème is natuurlijk zonnebrand. Maar wist je dat je al binnen 20 tot 30 minuten kunt beginnen te verbranden? Net als gewone brandwonden, kan zonnebrand variëren in ernst. Een bijzonder ernstige zonnebrand kan ook leiden tot blaren. Onthoud dat herhaalde zonnebrand kan leiden tot gezondheidsrisico's op de lange termijn.


Er zijn een paar specifieke tekenen die erop kunnen wijzen dat je verbrand bent door de zon. Ze omvatten een rode huid, overgevoeligheid voor aanraking en aanhoudend ongemak. En als je zonneallergie hebt, kunnen de effecten van zonnebrand op je huid nog erger zijn.
4. Huidverkleuring


Als je geen zonnebrandcrème draagt, vergroot je ook de kans op huidverkleuring. Herhaalde blootstelling aan de zon kan leiden tot huidbeschadiging in de vorm van donkere vlekken, ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Dit komt omdat het de melanineproductie verhoogt.


Soms resulteert dit in het bruinen van de blootgestelde gebieden. Aan de andere kant zijn er situaties waarin aanhoudende blootstelling aan de zon kan leiden tot een ongelijkmatige melanineproductie en blijvende schade, waardoor donkere vlekken ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn.


5. Droge, leerachtige huid


Herhaalde blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat je huid uitdroogt, en wanneer de UV-stralen interageren met de huidcellen, kunnen ze het uiterlijk en de groei van je lichaamsweefsels beïnvloeden.


Na verloop van tijd kan je huid minder elastisch worden, waardoor je huid eruit kan zien als tissuepapier of leer. Als je huid droog wordt, kan je er ouder uitzien dan je bent.


6. Littekens


Het is ook niet ongebruikelijk dat herhaalde blootstelling aan de zon ervoor zorgt dat littekens erger worden door ze donkerder en dus beter zichtbaar te maken. Het kan ook problemen als blaarvorming en vervelling verergeren, die littekens kunnen worden als ze niet goed worden verzorgd.


Dat betekent dat als je alle huidverzorgingsbehandelingen hebt gedaan die je nodig hebt om oude acnelittekens op te ruimen, je je eigen inspanningen tegenwerkt. Om littekens te voorkomen en te verminderen, moet je ervoor zorgen dat je zonnebrandcrème draagt terwijl je buiten bent.


7. Onderdrukking van het immuunsysteem


Studies hebben aangetoond dat herhaalde blootstelling aan UV-stralen je immuunsysteem kan schaden. UVA-straling kan je immuunsysteem onderdrukken door de presentatie van antigeen te remmen, de productie van immunosuppressieve cytokines te verhogen en regulerende cellen te genereren die het immuunsysteem onderdrukken. Als je geen sterke immuunrespons hebt, kan jehet lichaam vatbaar maken voor virussen en bacteriën, waardoor je kansen op het ontwikkelen van een infectie toenemen.


Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijke gevolgen van herhaalde blootstelling aan UV-straling en essentiële redenen om altijd zonnebrandcrème te dragen in de zon.


4 TIPS VOOR EEN BETER GEBRUIK VAN ZONNEBESCHERMING


Als je de voordelen van zonnebrandcrème wilt maximaliseren, zijn er een paar belangrijke tips om in gedachten te houden:


1. Draag elke dag zonnebrandcrème


Je wil elke dag zonnebrandcrème dragen, ook als het bewolkt is, omdat UV-stralen nog steeds je huid kunnen binnendringen. Mensen van alle leeftijden, zelfs kinderen, moeten zonnebrandcrème gebruiken. Houd er echter rekening mee dat het over het algemeen wordt aanbevolen om te wachten tot uw baby minstens zes maanden oud is voordat je ze zonnebrandcrème aanbrengt. Zorg er in die eerste cruciale maanden voor dat ze buiten bedekt zijn.
2. Kies het juiste type zonnebrandcrème


Je moet ervoor zorgen dat je de juiste zonnebrandcrème kiest om je huid te beschermen, maar dit kan een beetje lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips om dat te doen:


Kijk altijd naar het etiket op de fles om er zeker van te zijn dat het een breedspectrum zonnebrandcrème is. Dat betekent dat het een zonnebrandcrème is die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

Controleer de SPF om er zeker van te zijn dat deze SPF 30 of hoger is.

Kijk naar de ingrediëntenlijst en zorg ervoor dat je geen zonnebrandcrème gebruikt die veel schadelijke chemicaliën bevat.


Omdat er vaak chemicaliën in veel zonnebrandmiddelen zitten, kiezen veel mensen ervoor om minerale zonnebrandcrème te gebruiken, die natuurlijke ingrediënten bevat en niet het risico loopt dat die chemicaliën mogelijk in uw bloedbaan worden opgenomen.


De zonnefilters van Colorescience zijn allemaal gemaakt van veilige, minerale ingrediënten, zoals onze Sunforgettable® Total Protection™ Brush-On Shield SPF 30 die gemakkelijk aan te brengen is. Als je de voorkeur geeft aan een traditionele vloeibare zonnebrandcrème, is er ook de Sunforgettable® Total Protection™ Face Shield Flex SPF 50.


3. Gebruik voldoende zonnebrandcrème


Wanneer je zonnebrandcrème op uw lichaam aanbrengt, moet je genereus zijn. Zelfs het missen van een klein deel van je lichaam kan leiden tot ernstige zonnebrand en andere negatieve bijwerkingen.


Je wil ervoor zorgen dat je zonnebrandcrème aanbrengt op delen van het lichaam die veel mensen over het hoofd zien. Enkele van de meest voorkomende gebieden die mensen over het hoofd zien bij het aanbrengen van zonnebrandcrème zijn:

  • Oogleden en onder de ogen

  • Oren

  • Nek

  • Bovenkanten van de voeten

  • Achter de knieën

Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème zo gelijkmatig mogelijk aanbrengt bij het aanbrengen. Als je merkt dat bepaalde plekken moeilijk te bereiken zijn, overweeg dan om iemand anders te vragen om zonnebrandcrème op je rug aan te brengen.


Als je een zonnebrandspray gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je deze goed insmeert. Spuit het niet gewoon in de algemene richting van je lichaam - het mist vaak een groot deel van de huid en komt in de lucht om je heen terecht.


Opmerking: je wil nooit zonnebrandcrème in uw ogen of mond krijgen


4. Altijd opnieuw aanbrengen


Zonnebrandcrème is niet iets dat je een keer opsmeert en dan de rest van de dag goed kunt gebruiken. Opnieuw aanbrengen is de sleutel tot langdurige bescherming tegen de zon. Als je het niet opnieuw aanbrengt, loop je het risico je huidbarrière te beschadigen en te lijden onder de gevolgen van het niet dragen van zonnebrandcrème die we eerder behandelden.


Over het algemeen moet u elke 2 uur opnieuw zonnebrandcrème aanbrengen. Je moet echter vaker zonnebrandcrème aanbrengen als je veel zwemt of veel zweet - over het algemeen wordt elke 40 tot 80 minuten aanbevolen. Als je jezelf blootstelt aan water, zorg er dan voor dat je zonnebrandcrème gebruikt die waterbestendig is.


Wanneer je zonnebrandcrème koopt, moet er op het etiket staan of het waterbestendig is en moet erop staan wanneer en hoe vaak het opnieuw aangebracht dient te worden.


BESCHERM JEZELF DAGELIJKS MET ZONBESCHERMING


Het is misschien verleidelijk om de zonnebrandcrème te laten liggen als je haast hebt, maar het is een groot risico om te nemen. Zoals je nu weet, zijn er veel negatieve effecten van het niet dragen van zonnebrandcrème die je de rest van je leven kunnen beïnvloeden. Hoewel het misschien moeilijk lijkt om het aanbrengen van zonnebrandcrème bij te houden, moet je gewoon goede gewoontes aanleren.


Elke dag zonnebrandcrème dragen is gemakkelijk met Colorescience. We hebben snel aan te brengen zonnebrandcrème-opties ontwikkeld die zijn ontworpen om onderweg mee te nemen, zodat je nooit zonder zit. Bekijk nu onze opties voor minerale zonnebrandmiddelen voor je gezicht en lichaam om de formule te vinden die het beste bij je past!


126 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page