Wat is PA+++ en is het anders dan SPF?


Als het gaat om veiligheid van de zon, is kennis macht.


Als het gaat om zonbescherming is kennis macht.

De statistieken over huidkanker zijn angstaanjagend en de schrikbarende toename in het aantal melanoomgevallen doet ons ertoe besluiten grote voorraden zonnebrandcrème aan te leggen - en terecht! Als u op zoek bent naar manieren om uw huid stralend te houden en veilig te beschermen tegen UV-straling van de zon, dan doet u er goed aan uw zonnebrandkeuze vooraf te laten gaan door het grondige onderzoek dat uw huid verdient.


Met zoveel producten in de schappen is het van belang erop te letten dat u een zonnebrandcrème of een cosmetisch middel kiest dat precies die bescherming biedt die u nodig hebt, of u in de zomer een dagje naar strand gaat of midden in de winter tussen huis en kantoor heen en weer reist. Zonbescherming is het hele jaar door een must en het vinden van de juiste producten om uw huid te beschermen is dus cruciaal.


Als het gaat om zonnebrandcrème, bent u waarschijnlijk wel bekend met het SPF-label. Moderne technologieën en innovaties op cosmetisch gebied hebben tot nieuwe beschermende stoffen en ratingsystemen geleid. Als u zich ooit hebt afgevraagd waar al die ratings op zonnebrandcrèmes voor staan, bent u niet de enige.


Deze ratings en labels worden ter informatie aangeboden om het u eenvoudiger te maken de juiste producten te kiezen voor uw huid. Helaas kan de enorme verscheidenheid aan labels, testresultaten en voorschriften nogal overweldigend werken. De kans is groot dat u de afgelopen jaren geconfronteerd bent met een scala aan producten met de rating “PA+++”.


Hoogste tijd dus om de sluier van het mysterie over zonnebrandcrèmes en huidverzorgingsproducten op te lichten en u alles uit de doeken te doen wat u moet weten over deze ratings. Wat betekent de rating PA+++ op uw zonnebrandcrème? Hieronder gaan we nader in op de betekenis van dit belangrijke label.


Waarom het beschermen van uw huid belangrijk is

Voordat we ons kunnen storten op de mysteries van de PA+++ ratingsystemen, moeten we eerst nader bekijken waarom zonnebrandcrème en zonbescherming zo belangrijk is.

Of u nu op een zonnige dag op het strand ligt of op een slee zit in de sneeuw, als u buiten bent wordt uw huid - ongeacht het seizoen - altijd blootgesteld aan ultraviolette straling.


We hebben allemaal onze huid minstens één keer in ons leven verbrand. Een rode, gevoelige huid die opzwelt bij aanraking of warmte is het kenmerk van een gemiddelde mate van verbranding. Als u uw verbrande huid onder de microscoop zou bekijken, dan zou u vooral beschadigde huidcellen en bloedvaten zien. Als u uw huid regelmatig laat verbranden, zal dat leiden tot een verkleurde, leerachtige huid die snel blauwe plekken oploopt.

Hoewel een verbrande huid een direct en zichtbaar resultaat is van te lange blootstelling aan de zon, gaat de werkelijke beschadiging veel dieper.


Blootstelling aan UV-straling kan leiden tot DNA-beschadiging in uw huidcellen, hetgeen weer kan leiden tot huidkanker. Hoewel er best enige tijd in de zon nodig is voordat uw huid bruin wordt of verbrandt, kan blootstelling aan UV-straling uw DNA altijd beschadigen.

Als we het hebben over ultraviolette straling, onderscheiden we drie verschillende

categorieën:
  • UVA-straling: Dit type straling dringt tot diep in de huid door en kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en kanker.

  • UVB-straling: Dit type straling zorgt ervoor dat uw huid na enige tijd buiten verkleurt. Dat uw huid bruin wordt of verbrandt is een direct gevolg van UVB-straling.

  • UVC-straling: Dit type straling wordt volledig tegengehouden door de atmosfeer, kan uw huid niet bereiken en kan dus ook geen beschadiging veroorzaken. Gelukkig is dit een type UV-straling waar u zich geen zorgen over hoeft te maken.

Het ultieme doel van zonnebrandcrème is uw huid te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-straling.


Hoe zonnebrandcrème werkt

Om de ratingsystemen op uw favoriete producten te begrijpen, is het belangrijk te begrijpen hoe zonnebrandcrème uw huid beschermt.

Zonnebrandcrème is beschikbaar in allerlei vormen en maten, waarvan sprays, gels, wax, lotion en minerale poeders het meest populair zijn. Kenmerkend voor alle zonnebrandproducten is dat ze gemaakt zijn van een mengsel van anorganische en organische chemicaliën.

· Anorganische chemicaliën: Hierbij gaat het om mineralen, zoals zinkoxide of titaniumdioxide, die in zonnebrandcrème gebruikt worden als fysieke barrière tegen de zon. Deze bestanddelen zijn bij uitstek geschikt om UV-straling te reflecteren. Als u ooit foto's hebt gezien van strandwachten met witte neuzen, dan hebt u deze anorganische chemicaliën gezien. Dankzij de moderne technologie slagen ondernemingen er steeds beter in deze deeltjes kleiner te maken en komen we de overbekende witte strepen steeds minder vaak tegen.

· Organische chemicaliën: Hierbij gaat het om bestanddelen zoals oxybenzone of avobenzone. Deze bestanddelen zijn in staat UV-straling te absorberen en vervolgens als hitte van het lichaam af te voeren.


Ratingsystemen voor zonnebrandcrèmeEen van de meest bekende rating labels is SPF, oftewel Sun Protection Factor. Dit label verwijst naar het vermogen van uw zonnebrandcrème of cosmetische middel om uw huid te beschermen tegen de ultraviolette straling van de zon (UVB). Het SPF-getal geeft aan hoe lang het duurt voordat uw huid verbrandt bij blootstelling aan de zon.