top of page

BLAUW LICHT EFFECT OP DE HUID: BESCHADIGT BLAUW LICHT DE HUID?

Bijgewerkt op: 13 feb. 2023
Blauwlichteffect op de huid: beschadigt blauw licht de huid?


Je hebt misschien gehoord dat blauw licht slecht is voor je ogen, maar wist je dat het ook slecht is voor je huid? Weinig mensen zijn zich bewust van de schade die ze kunnen oplopen door tijd achter hun apparaten door te brengen, wat kan leiden tot voortijdige tekenen van veroudering, zoals verlies van stevigheid, fijne lijntjes, rimpels, donkere vlekken en hyperpigmentatie.


Het bericht van vandaag behandelt alles wat je moet weten over het effect van blauw licht op de huid, inclusief manieren waarop je jouw jeugdige teint kunt beschermen tegen deze omgevingsstressor. Klik op een link hieronder om direct naar de informatie te gaan of lees alles van begin tot eind en zorg ervoor dat jouw beste bezit vanuit elke hoek volledig wordt beschermd.Wat is blauw licht?


Blauw licht, ook wel hoogenergetisch zichtbaar (HEV) licht genoemd, is zowel natuurlijk als door de mens gemaakt licht en verschijnt in tinten variërend van blauw/turkoois tot blauw/violet. In tegenstelling tot de ultraviolette (UV) stralen van de zon die we niet kunnen zien maar zeker kunnen voelen, is HEV het tegenovergestelde; je kunt blauw licht zien, maar je kunt de warmte niet voelen.


Al het licht bestaat uit elektromagnetische deeltjes die in golven reizen, en elke kleur van de regenboog - rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet of ROYGBIV - komt voor op een andere golflengte, gemeten in nanometer (nm).


Rood licht heeft de langste golflengte met de zwakste energie en de intensiteit neemt toe over het ROYGBIV-lichtspectrum. Blauw, indigo en violet zijn de sterkste, vandaar de naam "hoogenergetisch zichtbaar licht".

Met een golflengte tussen ongeveer 390 en 500 nm kan blauw licht dieper in de huid doordringen dan zowel UVA- als UVB-stralen, tot voorbij de opperhuid tot diep in de dermale weefsellaag.Waar komt blauw licht vandaan?


De grootste bron van blauw licht is de zon; HEV-blauwe lichtstralen zijn goed voor 50% van alle zonnestraling en zorgen er in feite voor dat de lucht er blauw uitziet, waardoor het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème een belangrijk onderdeel van je huidverzorgingsroutine is. De meeste mensen associëren het echter met lichtgevende diodes (LED's) die worden gebruikt in digitale apparaten, zoals uw:


- Smartphone

- Computer

- Tablet

- Televisie


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van elektronica die LED-achtergrondverlichtingstechnologie gebruikt om de helderheid en helderheid van het scherm te verbeteren, maar lampen met LED- en fluorescentielampen zijn ook een belangrijke bron van blauw licht. Deze golven zijn bijna overal in onze omgeving - zowel binnen als buiten - en meestal merken we het nauwelijks op.Sommige onderzoeken suggereren dat 60% van de mensen meer dan zes uur per dag achter een digitaal apparaat zit. Tussen taken waarbij computergebruik op het werk nodig is, thuis tv kijken, onderweg door je telefoon scrollen en tijd buitenshuis doorbrengen, kan het bijna onmogelijk lijken om aan al het blauwe licht in je omgeving te ontsnappen.Is blauw licht slecht voor je huid?


Ja, recente onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan blauw licht binnen een uur schadelijke biologische effecten op de huid kan hebben. Volgens dermatoloog Dr. Murad zou je, als je vier werkdagen van acht uur achter een computer zou doorbrengen, aan dezelfde hoeveelheid energie worden blootgesteld als 20 minuten in de middagzon.


Dit lijkt misschien onbeduidend, maar Dr. Murad merkt op dat slechts zeven minuten onbeschermde blootstelling aan de zon om 13.00 uur je al een onmiddellijke bruine kleur kan geven. Als je de herhaalde blootstelling op het werk combineert met de dagelijkse blootstelling aan de zon, digitale apparaten, LED's en tl-lampen, kan het cumulatieve effect van blauw licht op de huid zeer substantieel zijn.


Niet al het blauwe licht is slecht. De HEV-golflengte heeft een antimicrobieel effect en wordt vaak gebruikt als een door de FDA goedgekeurde acnebehandeling vanwege het wetenschappelijk bewezen vermogen om de P. acnes-bacteriën te doden waarvan bekend is dat ze puistjes veroorzaken.


Studies tonen echter aan dat langere blootstelling aan hoogenergetisch blauw licht de hoeveelheid DNA-schade, cel- en weefselsterfte, het functioneren van de huidbarrière en fotoveroudering kan verhogen. Schade door blauw licht is niet exclusief voor de huid; de aantasting van het circadiane systeem en de oogfysiologie zijn ook goed gedocumenteerd.

Hoe beschadigt blauw licht de huid?


Nu weet je dat frequente schermtijd je teint een ongunst is, maar je bent misschien benieuwd hoe blauw licht de huid precies beschadigt. Het antwoord is te wijten aan oxidatieve stress - de onbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten - bij bestraling met zichtbaar licht. Dit is hoe het werkt:


 • Blootstelling aan blauw licht verhoogt de vorming van reactieve zuurstofspecies (ROS), inclusief vrije radicalen.

 • Vrije radicalen zijn moleculen met ongepaarde elektronen; de meeste zijn onstabiel en zeer reactief. Ze beroven andere cellen van elektronen, wat resulteert in oxidatieve stress.

 • Golflengten van blauw licht dringen de huid binnen en stimuleren de productie van vrije radicalen die het DNA-weefsel van gezonde cellen aanvallen.

 • Blauwe lichtenergie strekt zich uit tot in de huidlaag van het huidweefsel, waar het collageen en elastine tegenkomt - de twee eiwitten die verantwoordelijk zijn voor het geven van kracht en flexibiliteit aan de huid.

 • Wanneer collageen en elastine verzwakken als gevolg van schade door vrije radicalen, versnellen de tekenen van veroudering (ook bekend als fotoveroudering) omdat de huid haar mollige, volumineuze integriteit verliest en vatbaarder wordt voor de ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels.

 • Blauw licht veroorzaakt ook hyperpigmentatie die kan leiden tot zonnevlekken of donkere vlekken door de productie van melanine in uw huidcellen te beïnvloeden - het donkere pigment dat verantwoordelijk is voor het bruinen van uw huid als reactie op blootstelling aan zonlicht. Onderzoekers ontdekten dat pigmentatie veroorzaakt door HEV-licht donkerder en duurzamer is dan die veroorzaakt door UVA- of UVB-blootstelling.

 • Hoewel therapie met blauw licht kan worden gebruikt om de ontsteking geassocieerd met bacteriële acne te behandelen, veroorzaakt de ROS die wordt gecreëerd door overtollig blauw licht ontsteking, roodheid en zwelling. Dit schaadt ook de functionaliteit van de huidcelbarrière, wat leidt tot verlies van vochtretentie en verzwakte immuniteit.

De huid is erg kwetsbaar voor oxidatieve stress en het effect van blauw licht op de huid verergert langzaam in de loop van de tijd. Door extra vermoeide ogen te veroorzaken, kan dit leiden tot de ontwikkeling van meer uitgesproken rimpels nabij de ogen en tussen de wenkbrauwen die kunnen worden behandeld met huidverstevigende oogcrèmes. Als het je circadiane ritme verstoort, kan slaapgebrek verschijnen als donkere kringen of gezwollen oogzakken. Harvard.Edu legt uit dat schade door blauw licht meer is dan alleen esthetiek, aangezien onderzoek suggereert dat het ook kan bijdragen aan obesitas, hartaandoeningen en kanker.


Hoe je je huid kunt beschermen tegen schade door blauw licht


Als het gaat om het beschermen van je huid tegen schade door blauw licht, wijst onderzoek uit dat er naast UV-filters aanvullende maatregelen nodig zijn; mineralen zoals titaniumdioxide en ijzeroxide worden beschouwd als de gouden standaard voor bescherming tegen blauw licht vanwege hun vermogen om het zichtbare lichtspectrum te verstrooien.


Sommige wetenschappers zeggen dat volledige bescherming tegen UV-straling (UVR) en zichtbaar licht alleen wordt bereikt in combinatie met antioxidanten - de natuurlijke vorm van verdediging van je lichaam tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen. Ze kunnen veilig interageren met deze moleculen en hun kettingreactie beëindigen voordat er DNA-schade optreedt. Je kunt antioxidanten in je dieet consumeren, maar ze kunnen ook plaatselijk worden toegepast.


Een andere studie wees uit dat niacinamide (vitamine B3) het potentieel heeft om te beschermen tegen door blauw licht veroorzaakte hyperpigmentatie, waardoor een gladde, egale teint wordt behouden.


Er zijn een aantal huidverzorgingsproducten met niacinamide die deze voordelen voor je huid bieden. Bij Colorescience bieden we formules boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten om je te helpen alle stressfactoren te bestrijden die jouw huid tijdens uw dagelijks leven binnen of buiten kan tegenkomen, waaronder UV-stralen, blauw licht, infraroodstraling en deeltjes in vervuilde lucht.Onze Sunforgettable® Total Protection™ maakt gebruik van de volledig natuurlijke kracht van speciale ingrediënten zoals:


 • Zinkoxide en Titanium Dioxide- Zachte en veilige mineralen in zonnebrandcrème zorgen voor een veilige en effectieve breedspectrumdekking voor zowel UVA- als UVB-stralen

 • IJzeroxiden - Gemicroniseerde pigmenten die de huid beschermen tegen fotoveroudering veroorzaakt door blauw licht

 • InfraGard - Een combinatie van biologische zonnebloemspruiten en de antioxidant die bekend staat als tara-tannines, ontworpen om te beschermen tegen fotoverouderingseffecten veroorzaakt door IR

 • Vitachelox® - Een krachtige mix van drie antioxidanten (groene thee, druivenpitten en eikenhoutextracten) om te beschermen tegen vrije radicalen en vervuiling

Met alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit die in de natuur voorkomen, bieden we veilige zonnebrand- en huidverzorgingsproducten voor de gevoelige huid die nooit irritatie veroorzaken als gevolg van een chemische reactie.


Je kunt kiezen uit verschillende formules — waaronder poeder, vloeistof en sportstick — en voeg onze SPF-foundation voor de gevoelige huid toe voor nog meer bescherming.Belangrijkste leerpunten


Is blauw licht slecht voor de huid? Ja, maar dat betekent niet dat je al je apparaten voorgoed moet loskoppelen. Bescherm jezelf tegen dagelijkse stressfactoren met Colorescience Total Protection Sunscreen en blijf op de hoogte van feiten over schade door de zon en je huid om de jeugdige vitaliteit van je teint te behouden.


84 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page